Hulp bij Opruimen en Leegruimen van huizen

opruimen = ruimte maken

Chaos 

  • O ja, dat moet ik nog opruimen, rommel in je huis
  • Een schuur vol spullen en je fiets staat buiten weg te roesten
  • Een kast vol kleren waarvan je de helft niet draagt
  • Stapels ongeordende administratie
  • Elke maand een factuur voor een opslag buitenshuis
  • Het huis van je overleden moeder moet leeg
  • Je moet verhuizen
  • Je agenda is overbelast: je hebt een gezin, een baan en bent mantelzorger

Wat doet dat met jou?

  • lichte paniek
  • Je krijgt hoofdpijn en voelt een knoop in je buik
  • Je gaat liever buiten de deur een kop koffie drinken
  • Je schaamt je dat je de rommel niet de baas bent
  • Je weet niet waar je moet beginnen…en daar schaam je je ook voor

Dit wil je niet langer, je bent het zat. Je overweegt hulp te vragen.

Wat? Hulp zoeken bij het opruimen? Ik ben toch geen loser?!

Een vreemde in huis halen? Toegeven dat ik het niet alleen aan kan? Wat zullen mijn vrienden daar wel niet van zeggen?

Veel mensen ervaren hulp vragen als een zwakte. De Opruimert ziet het als een kracht, want jij neemt het heft in handen om de baas te zijn over de chaos in plaats van andersom.

Laat de chaos niet regeren, regeer de chaos.

Wat maakt opruimen en leegruimen zo lastig?

Elk voorwerp heeft zijn eigen verhaal. Al die verhalen komen naar boven als je opruimt. Sommige verhalen roepen ook nog eens emoties bij je op.

Als je opruimt moet je bij elk voorwerp beslissen wat je er mee wilt doen: houden of wegdoen. Soms kleeft er een dilemma aan die het beslissen extra moeilijk maakt.

Want wat doe je met spullen die je ooit cadeau hebt gekregen, maar die je helemaal niet mooi vindt? Iets wat kapot is, ga je dat nog een keer repareren? Doe je een herinnering weg als je het voorwerp wegdoet? Is het niet zonde van het geld om dingen weg te doen? Moet je kleren bewaren tot je ooit 10 kilo bent afgevallen? Kan je foto’s weggooien?

Vragen, emoties, het verleden, het komt allemaal op je af als je gaat opruimen en daarom doe je het liever niet. En toch weet je dat het ook heel fijn kan zijn als het allemaal is opgeruimd. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond: spullen de deur uit maakt echt gelukkig!

Natuurlijk is dat zo, want:

  • je huis is lekker opgeruimd
  • je voelt je sterk, want je hebt moeilijke opruimdilemma’s overwonnen
  • door zaken uit het verleden op te ruimen kan je dat hoofdstuk eindelijk afronden
  • je ervaart meer ruimte in je hoofd, want je denkt niet meer aan de rommel
  • je kunt je aandacht weer richten op jezelf en op dingen die jij belangrijk vindt

Wat maakt verhuizen en kleiner wonen zo lastig?

Bij een verhuizing verlaat je een voor jou bekende plek. Je leven op die nieuwe plek ken je nog niet; je zult daar opnieuw je draai moeten vinden. Het onbekende veroorzaakt stress.                        

Daarbij moet je een heleboel praktische zaken regelen voor het oude huis en het nieuwe huis. Klussen in het nieuwe huis, schoonmaken van het oude huis. Dat vraagt overzicht.

Bij een verhuizing gaan alle kasten open en word je geconfronteerd met spullen die je door de jaren heen hebt verzameld. Aan al die spullen kleeft een verhaal en dat roept gevoelens en emoties bij je op.

Moet je kleiner gaan wonen, dan moet je ook nog eens beslissen wat je wel en niet meeneemt. En dat is net zo lastig als opruimen, want ook hier moet je keuzes maken.

Er komt zo veel op je af en dan is een stukje begeleiding van een expert een uitkomst.

Aan de slag met de Opruimert betekent:

Overzicht aanbrengen. Het is fijn als je je spullen kunt vinden en je administratie op orde is. Maar ook als je huishouden weer soepel loopt en het leegruimen van een huis of je verhuizing volgens afspraak verloopt.

Opruimdilemma’s tackelen. Je kent ze wel, die excuses om iets niet weg te doen: zonde, het was ooit heel duur, het was een cadeau, misschien heb ik het nog eens nodig.

De Opruimert zorgt dat je niet blijft steken in die lastige vraagstukken.

Gedeelde smart is halve smart. Het leegruimen van het huis van je overleden moeder of geliefde is zwaar. Het is vermoeiend, omdat het voor jou emotioneel is. Je zit in een rouwproces en moet je aandacht ook nog eens richten op je gezin, je baan of je mantelzorgtaken.

Beter is het om het dan samen te doen met iemand  waarbij je je op je gemak voelt en die jou respecteert. Iemand die er voor je is.

Optimale begeleiding bij een verhuizing of leegruiming. Soms weet je niet meer waar je op moet letten en wat je in welke volgorde moet doen.

De Opruimert begeleidt je door het hele proces. Zij houdt overzicht en geeft aan wat er moet gebeuren.

Het geeft je een gerust gevoel dat er iemand overzicht heeft, zodat jij je op je zelf of je gezin kunt richten.

Samenwerken. Samen opruimen, samen kijken waar de knelpunten zitten, samen oplossingen bedenken.

Jeannine (50+, Leusden) zegt:

Ik kan heel goed opruimen, vooral bij een ander, maar niet bij mijzelf. Dus toen ik de Opruimert inschakelde om bij mij te helpen mijn zolder op te ruimen, vond ik het belachelijk dat ik zoiets nodig had.

Maar ja, andere mensen die hun muren niet kunnen schilderen, huren een schilder in om dat te doen, dus waarom zou ik niet iemand inhuren die mij helpt met iets wat ik lastig vind voor mijzelf.

De Opruimert was echt een hulp in de ‘wanhoop’, ik voelde support, geruststelling en bemoediging en had het gevoel dat ik helemaal mijzelf kon blijven. De Opruimert bleef rustig en stabiel, heel geaard, maar zeker niet saai, want ze heeft veel gevoel voor humor en dat is zo belangrijk bij dat werk.

Toen het opgeruimd was voelde ik meer lucht of meer ademruimte, meer ruimte en niet alleen fysieke ruimte maar vooral ruimte in zijn. Ik had ook een goed gevoel over mijzelf dat iets waar ik al zo lang tegen aan had zitten hikken, dat ik daar stappen in had gezet.

Ik zou het iedereen aanbevelen, maakt geen zak uit wie, particulieren en ja, ook zzp-ers.